Review – Rock Progressif

Danish Translation

Fall of Episteme, et dansk band som så dagens lys i 2015, udgiver i dag sit første selvbetitlede album. Fall of Episteme trækker på indflydelsen fra grupper som Saga, Pink Floyd, Camel, Jethro Tull og Tangerine Dream, men også fra nyere formationer som Ayreon, Dream Theater og Marillion.

Og faktisk føles det musikalsk, at Fall of Episteme udvikler sig i en klassisk og skarp progressiv rock i ånden fra de ældre navne. De seks kompositioner er ambitiøse og navigerer i en smuk ligevægt, der kombinerer friskhed og effektivitet.  Deraf følger en musik, der på en god måde indtager og transskriberer de iboende stilarter i prog. Fall of Episteme er krævende og har her sat sin signatur under nogle fremragende titler.

Åbningsnummeret, den kraftfulde og melodiske ”Love Will Stay”, er djævleblændt slagkraftig, takket være de iørefaldende og melodiske refræner og guitarsoli, som er utrolig godt tænkt.

En stærk følelse fremkommer gennem den lange og atmosfæriske ”Experience Oblige”, en mellem-tempo komposition, som veksler mellem jævne passager og subtile symfoniske arrangementer med en mørk og dunkel side.

Stadig med en langsom tempo ”Accelerator”, er mere samlet og direkte. Trommerne indtager den lydmæssige frontscene for derefter at overlade den til fordel for de andre instrumenter, der med en hurtigere rytme leverer en koncentreret energi og gavmilde riffs.

”Punchline” tager tid til at udvikle sig og stige i styrken med et refræn, som rammer én mere slående, for at efterlade pladsen i finalen til et forbløffende effektivt keyboardstykke.

Som på enhver god prog-udgivelse med respekt for sig selv, fodrer Fall of Episteme os med en meget lang titel – mere end 15 minutter lang – ”Invisible Crusader”. Øvelsen er vanskelig, det kræver noget for at lykkes med det, men det står klart; enkelheden i melodilinjen og de mange instrumentale breaks kombineret med et kompromisløst krav om at levere en titel med kvalitet, gør den til et must. Et stykke musik, som opnår højden af kurven af prog-kompositionerne, så foruroligende i sin effektivitet.

Et frisk pust, ”Guiding Star”, afslutter med stil udforskningen af dette meget smukke album; akustikken og finessen mødes i denne romantiske ballade, som ledsages af interventioner fra et krystalklart klaver og en luftig sax.

Fall of Episteme leverer en koncis og direkte musik, hvor søgen efter perfektion er nøgleordet, men uden at glemme varmen og den følelsesmæssige rigdom, man iklæder sig, for at gøre dette album til en rigtig succes!

Share:
Copyright © 2021 Fall of Episteme